Ürün Ambalajı Nasıl Olmalıdır?
Ambalaj, bir ürünün üreticiden tüketiciye kadar uzanan dağıtım zincirinde güvenli ulaşımının sağlanabilmesi için kullanılan koruyucu araçların tümüdür.
Ambalajlama Ürünü Nasıl Korur?
Fiziksel ve Kimyasal Koruma Etkisi: Uzun ömürlü korunma, yüzeylere çinko fosfatlı veya paslanmaz çinko içeren boya gibi maddeler uygulanmasıyla sağlanabilir. Balmumu ve reçine gibi maddeler, ürünün ambalajı açıldığında kalktığından dolayı geçici bir koruma sağlamaktadır. Aşınmayı önleyici kağıtlar, ince filmler, koruyucu yağlar, silis jeli ve aşınmayı engelleyen uçucu maddeler korozyonunun önlenmesinde kullanılan etkili araçlardır.
Mekanik Korunma: Mekanik korunma, ürünün ambalaj içinde hareketinin önlenerek, bir bütün halinde tutulması, boşlukların bazı maddelerle doldurularak taşıma sırasında, baskı, sarsıntı, darbe vb. etkenlerden zarar görmesinin önlenmesi amacıyla yapılmaktadır.
İşaretleme: Ambalajda olduğu gibi, işaretleme de ihracatçının sorumluluğunda olup masraflar da kendisine aittir. İhracatçıların işaretleme konusunda ISO tavsiyelerinden yararlanması mümkündür.
Çeki/Koli Listesi: Ambalajlamanın ve işaretlemenin tamamlanmasını takiben her bir ambalaj için aşağıdaki konuların yer aldığı bir ambalajlama listesi hazırlanmalıdır
Paletler: Paletler, ambalajları bir arada tutmak amacıyla kullanılmakta, böylece indirme-bindirmeyi hızlandırmakta ve de sayım işini basitleştirmektedir. Ambalajların bir arada tutulmasını sağlamak üzere, plastik filmler(stretch) kullanılabildiği gibi vakumla plastik shrinkler de kullanılmaktadır.
(21)