Darülaceze’de Yaşam

İnançder Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaş ve Dayanış Derneği’nin her ay düzenlemiş olduğu konferansın bu ay ki konuğu makine mühendisi, yüksek mimar Hamza CEBECİ’ ydi. Konferansa birbirinden değerli konuklarda katılmıştır.Çamlıca Camii Dernek Başkanı Ergin KÜLÜNK ve İnanç Grup Kurucu Çalışanı Murat YAVUZ ile birlikte 100 ü aşkın misafirimiz konferansı dinledi.

CEBECi, darülacezenin tarihçesini,darülacezede yaşam koşullarını bizlere aktardı. Arnavutköy Yassıören köyü yakınlarında havalananına yakın bir yerde 3000 kişinin hizmet göreceği yeni bir darülacezenin temelleri atılacağı müjdesini de ilk kez Çınar TV ekranlarında bizlerle paylaştı.

İstanbul’a iki yeni Darülaceze geliyor

Padişah 2. Abdülhamit tarafından 1895’te kurulan Darülaceze Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla İstanbul’da iki önemli projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor.

İstanbul’da Arnavutköy ilçesine bağlı Yassıören köyü ile Kurtköy’de iki yeni darülaceze tesisi kurulacak. Her biri yaklaşık 70’er milyon liraya malolacak yeni projelerin finansmanı tamamen hayırseverlerden toplanacak yardımlardan oluşacak. Tesislerin mimarisi ise Okmeydanı’nda bulunan 120 yıllık tarihi mekanın benzeri olacak.

Devletten tek kuruş ödenek almadan sadece yardımseverlerin bağışlarıyla ayakta duran Darülaceze, kurulduğu günden bu yana 30 bini çocuk, 72 bin kimsesize kapılarını açtı. Ancak İstanbul’un hızla artan nüfusu karşısında 550 kişilik kapasiteli Darülaceze yetersiz kalmaya başladı.

İlk temel baharda
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla bahar ayında Yassıören’de temeli atılacak projenin detayları hakkında bilgi veren Darülaceze Başkanı Dr. Aylin Çiftçi, “Yeni Darülaceze merkezleri Yassıören ve Kurtköy’deki geniş araziler üzerinde inşa edilecek. Yassıören’deki arazi tahsis aşamasında. Buraya Okmeydanı’nda bulunan tarihi yapının bir benzeri kurulacak. Yüksek tavanlı, iki katı geçmeyen ve geniş avluları olan bir merkez inşa edeceğiz. Cumhurbaşkanımız iki projeyi de yakından takip ederek sürekli bilgi alıyor” dedi.
Kurtköy’de yapılması planlanan projenin 6 ay gecikmeli olarak hayata geçeceğini belirten Çiftçi, “proje yaklaşık 70 milyon lira maliyetle hayata geçirilecek” diye konuştu.

DARÜLACEZE

1895 yılında Sultan II. Abdülhamit Han tarafından kurulan kurumumuz kurulduğu günden bugüne 30.000’i çocuk olmak üzere toplam 72.000 kişiye Şefkat Yuvası olmuştur. Halen 600’e yakın insanımızı kuruluş felsefesinden ödün vermeden barındıran Darülaceze din, dil, ırk, cinsiyet ve mezhep farkı gözetmeksizin cami, kilise ve havrasıyla dünyada eşi benzeri olmayan bir hayır kurumudur.

Toplam 27.000 m2’lik bir alan üzerinde kurulan Darülaceze bünyesinde 7 aceze (düşkünler) servisi, bir poliklinik, bir çocuk kreşi, içinde kütüphanesi bulunan rehabilitasyon merkezi, fırın, 3000 kişiye yemek yapabilecek kapasitede modern bir mutfak, kesimhane, kurban etlerini 1 yıl süre ile muhafaza edebilecek buzhane, çamaşırhane ve kurumun ihtiyaçlarına cevap verecek ölçüde terzihane, matbaa, marangozhane, ayakkabı tamir atölyesi, demirhane mevcuttur. T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı ve kendine özel bir nizamname ile yönetilen Darülaceze; gönüllüleri, çalışanları ve acezeleri ile büyük bir ailedir. Darülaceze başta devlet hazinesinden olmayan 7.000 altın değerindeki özel eşyaları ile 10.000 altın bağışlayarak kurulmasını sağlayan Sultan II. Abdülhamit olmak üzere, bağışçılarının destekleri ile bugüne kadar varlığını sürdürmüştür.

120 yıllık Darülaceze, kurulduğu günden bugüne tüm ihtiyaçları ile işletim giderlerinin tamamını hayırseverlerin bağışları ile karşılamış ve devlete bağlı olmasına rağmen varlığını devlete yük olmadan sürdürmüştür.

Kurulduğu günden bugüne varoluş felsefesinden ödün vermeden devletin güvenirliğinde, yerel yönetimin dinamikliğinde, özel ve tüzel kişilerin bilgi birikimine ve finansmanına açık Darülaceze’nin de “Yaratandan dolayı yaratılana saygı” misyonunun birleştiriciliğiyle ortaya çıkan güçle sevgi ile gönülden verenle-alanın oluşturduğu şeffaf, kutsal bir sosyal dayanışma havuzudur.

Bağışçıları, gönüllüleri, çalışanları ve acezeleri ile büyük bir aile olan Darülaceze darda ve sıkıntıda kalındığında sığınılacak bir kucak, varlıklı olunduğunda da desteklenecek ilk kurumdur.

Darülaceze unutulmaya yüz tutmuş değerlerimizi ve taşıdığı dayanışma sembolü olma vasfı ile primleri maddi manevi gönülden ödenen yoksul insanların yaşam sigortası olmaktadır.

(230)

Darülaceze’de Yaşam

Güncel, Slider, Sosyal |